Skip to content

Kaikki alkoi torilta ja torille se päätyikin

 

TARINAMME

 

2003

Virva työskenteli torin varren kuppilassa, johon Mara tuli asiakkaaksi. Illan aikana Mara pyyteli Virvaa ulos useamman kerran. Virva ei suostunut kylmiltään lähtemään, vaan käski Maran mennä kysymään lupaa Virvan isältä. Toiminnan miehenä Mara lähti siltä istumalta asiaa toimittamaan. Matka ei ollut pitkä, sillä Virvan isän grilli sijaitsi torin toisella laidalla. Isän lupa tyttären ulkoiluttamiselle heltisi kysyjälle ja Virvankin tunteet Maraa kohtaan lämpenivät ahkeran ulkoilun myötä.

2007

Virvasta ja Marasta tuli vanhempia, kun heidän pieni tyttärensä syntyi. Samoihin aikoihin Virva ilmoitti Maralle, että nyt olisi hyvä aika kosia. Niinpä Mara kosi Virvaa, naimisiin mentiin ja samalla käynnistettiin yhteinen yritystoiminta. Kahden yrittäjäsuvun jälkikasvulle se oli luonnollista.

2008 Torikeidas ja Maran Grilli

Mara ja Virva ostivat torilta vihanneskauppiaan kahvilapaikan ja polkaisivat pystyyn torikahvilan. Samana vuonna perustettiin Helsingintielle Maran Grilli kolmen kapakan risteykseen. Grillin oli tarkoitus toimia aluksi vain joulusesongin ajan, mutta se muuttuikin pysyväksi osaksi katukuvaa.

2009 Pala salolaista kulttuurihistoriaa – HöyryMara

Repen Nakin höyryauto oli ollut legendaarinen pala salolaista katuruokakulttuuria vuosikymmenten ajan. Kun Repen Nakin Ritva jäi eläkkeelle, otti Mara ensin myyntiin Ritvan kuuluisan sinapin. Lopulta Ritvan pihalla seisonut höyryautokin siirtyi Maran omistukseen ja Mara alkoi kiertää sillä erilaisia tapahtumia.

Ritvan sinappi ja höyryauto ovat oiva esimerkki Virvan ja Maran yrityksen kantavasta ajatuksesta – paikallisuudesta. Paikallisten yrittäjien tuoreet tuotteet ja hyvät palvelut ovat tärkeitä asioita pikkukaupungissa. Toisilleen tutut ihmiset luovat yhteisöllisen verkoston, joka hyödyttää jokaista osallistujaa. Samalla raha kiertää ja pysyy Salossa. Järkevää, vai mitä?

2014 Kesäinen kokeilu – Fillari Mara

Yhden kesän ihme Virvan ja Maran yrityksessä oli pieni, ketterä ja liukasliikkeinen FillariMara. Polkupyörällä liikkuva ruokalähetti kiikutti tuoreet ruoka-annokset torilta lähikortteleiden kiireisille ja nälkäisille asiakkaille. Virva ja Mara halusivat näin tuoda torin letkeän tunnelman suoraan ihmisille. Fillari Mara jäi yhden kesän tähdenlennoksi – ainakin näillä näkymin.

2016 MaranKlubi

Kotisaunan löylyissä kylpiessä syntyi päätös laajentaa toimintaa. Salon Golfkeskuksen toimitusjohtaja Tomi Paju suostutteli sinnikkäästi Virvaa ja Maraa mukaan golfväen kelkkaan ja lopulta suostuttelu tuotti tulosta. Maran väki näki urheilupuistossa piilevät mahdollisuudet  ja niin he päättivät lähteä luotsaamaan golfkentän klubia. Jälleen kerran Mara ja Virva luottivat intuitioonsa ja avasivat Maran klubin keväällä golfkauden alkaessa. Heidän tarkoituksenaan on ollut luoda koko urheilupuistoa palveleva olohuone, joka pelastaa suojiinsa myös kenttien ja kaukaloiden laidoilla sekä parkkipaikalla palelevat vanhemmat.

2018 Kiireinen vuosi  – Sukupolvenvaihdos Meriniityn grillillä ja Maran Baarin synty 

Keväällä Virvan isä Lasse ryhtyi vapaaherraksi ja alkoi viettää ansaittuja eläkepäiviä. Mara ja Virva saivat tätä kautta uuden palasen yritykseensä – Meriniityn grillin. Meriniityn alueen herkuilta tuoksuva lounaspaikka jatkaa siis tuttujen asiakkaiden ilona ja saman suvun omistuksessa kohti tulevaisuutta.

Paljon oli tehty tähän menessä ja muutoksen tuulet olivat ilmassa.  Virvalle ja Maralle tuli mahdollisuus baarin pyörittämiseen. Se oli jotain uutta ja kaivattua ja haasteeseen tartuttiin välittömästi. Vanha baari remontoitiin lattiasta kattoon nopealla aikataululla ja näin syntyi Salon keskustaan Maran Baari.

2020 Poikkeusolot ja Maranklubin sulkeminen

Vuonna 2020 korona levisi kiivaasti maailmalla, samalla tuoden rajoituksia elinkeinoharjoittajan arkeen. Poikkeusolojen myötä Maranklubi ja Maran Torikeidas suljettiin.  Korona toi tullessaan paljon uusia haasteita, mutta niistäkin on selvitty eteenpäin.

2021 Maraniityn Grilli laajenee

Koronan keskellä on ollut aikaa miettiä menneitä ja suunnata katse tulevaan. Yrittäjän pitää jatkuvasti hahmotella tulevaisuutta ulkoisista tekijöistä huolimatta.  Saunan lämpimissä löylyissä Virva ja Mara suunnittelivat, että Maraniityn Grilliin olisi aika saada uusi ilme ja uudet tilat. Vanha kiinteistö remontoitiin ja laajennettiin. Uudet ja meille sopivaksi suunnitellut tilat mahdollistavat suurempienkin tilauksien toteuttamisen.

Tarina jatkuu…